Şəkər və süd əlavə etmək qəhvə istehlakı ilə vaxtından əvvəl ölüm riskinin azalması arasındakı əlaqəni əhəmiyyətli dərəcədə zəiflədə bilər.
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu, Tufts Universiteti və Brigham və Qadın Xəstəxanasından olan tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir. Nəticələr "Journal of Nutrition" jurnalında dərc edilib.
Tədqiqatçılar 1999-cu ildən 2018-ci ilə qədər toplanmış ABŞ Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunda (NHANES) 46.000-dən çox yetkin iştirakçının məlumatlarını təhlil ediblər. Məlumat Milli Ölüm İndeksinin məlumatları ilə müqayisə edilib. Tədqiqatçılar qəhvənin məlum qoruyucu təsirinin içkiyə nəyin əlavə edilməsindən asılı olaraq dəyişib-dəyişməməsi ilə maraqlanıblar.
Qəhvə istehlakı bir neçə parametrə görə təsnif edilib: kofeinsiz və ya kofeinsiz, eləcə də əlavə şəkərin və doymuş yağın (süd, qaymaq) tərkibi. Qəhvə içməyənlər nəzarət qrupu kimi çıxış etdilər.
Təhlil göstərib ki, gündə bir fincan qəhvə vaxtından əvvəl ölüm riskini 16% azaldır. Bu təsir iki-üç fincan qəbul edildikdə daha da aydın olub. Lakin, faydası yalnız qara qəhvə və minimal qatqılı içkilərdə özünü göstərir. Əgər qəhvənin tərkibində fincanda 2,5 qramdan çox şəkər və ya 1 qramdan çox doymuş yağ varsa, qoruyucu təsir əhəmiyyətli dərəcədə zəifləyib.
Bundan əlavə, latte və ya Frappuccino kimi çox miqdarda süd, qaymaq və şəkər olan qəhvə içkiləri uzunömürlülüklə adi qara qəhvə ilə eyni əlaqəni göstərməyib.
Aydın
Şərhlər